Frågor och svar

Behöver jag ha bygglov för att renovera badrummet?
Nej, men ibland ja. Det beror helt på om det badrum som ska renoveras redan är ett befintligt badrum eller inte. Om det redan står på plats och all rördragning är gjord och badrummet inte ska göras större så behöver du inte bekymra dig, då behövs det inget bygglov. De andra lägena är också lite flytande, men du kommer definitivt att behöva bygglov om du ska bygga ett badrum där det inte tidigare har varit ett.

Är det några standardmått till ett badrum?
Svensk Standard berättar om ett antal regler som måste följas. Det handlar då specifikt om det minst tillåtna måttet som får vara i ett badrum och ett exempel är att avståndet mellan toaletten och väggen framför toaletten måste vara 120 eller mer. Ytan som gäller för duschutrymme i ett badrum har ett specifikt mått och det måste minst vara 80 gånger 80 centimeter. Golvet måste också ha en lutning för att vattnet ska kunna rinna till golvbrunnen. Boverket är de som sitter på alla aktuella mått som gäller för ett badrum.

Kan jag jobba själv med min badrumsrenovering?
Det finns delar av badrummets renovering som du kan göra själv, men de är ganska få. Det beror främst på säkerhet. Ska ditt badrum exempelvis kaklas som måste det vara en licensierad montör som utför arbetet och det beror helt enkelt på att ett arbete av en lekman kan riskera badrummets fuktskydd och då leda till fuktskador. Försäkringen gäller inte heller när du gör arbete själv. Samma sak när det gäller dragande av el. All el som dras ska göras av en elektriker, speciellt i badrummet. Rördragningar i badrummet måste också utföras av godkända hantverkare, så ni märker att det behövs kunniga människor för att badrummet ska bli bra och framför allt godkänt. Det du kan göra själv är de mindre delar, så som att byta blandare, handfat och måla. Ha dock alltid badrummets fuktsäkerhet i åtanke.

Vad kan jag använda för material?
Badrummet kommer alltid att vara en plats där det kommer att vara blött och fuktigt. Det betyder att badrummet måste byggas i och inredas i saker och ting som tål att det är vått och fuktigt. Kakel och klinkers är det man brukar använda sig av, dessutom är delar i metall och porslin populära material att använda sig av som tål väta på ett utmärkt sätt.

Behöver man tänka på något när man väljer handfat?
Ett vackert och funktionellt tvättställ är för många en viktig aspekt av badrummet. Låt dock inte det vackra vara det som får ta mest plats, för det gäller framför allt att se till den praktiska användningen. Det är mycket dumt att välja handfat enbart efter utseende, man måste göra en bedömning på hur man kommer att använda det och hur det i så fall måste se ut. Det är viktigt, inte minst när det är flera olika familjemedlemmar som kommer att använda det. Tänk också på att två stycken handfat kan vara bra att ha om man är en stor familj som gör sig iordning tillsammans på morgonen och kvällen.

Är det något man behöver tänka på när man köper badkar eller dusch?
Det gäller att man hittar ett badkar som faktiskt passar. Många tror kanske att vanliga badkar har ett standardmått, men så är det inte. De är, precis som mycket annat, anpassade efter individuella människor. Ett stort badkar behövs då för att en lång människa ska kunna bada på ett bra sätt och det krävs endast ett mindre för en mindre person. Det bästa man kan göra som kund är att besöka en butik och provsitta badkaren för att få en känsla av vad som är bäst. Dessutom finns det mängder med olika badkar med olika funktioner. Bubbelbadkaren har verkligen utvecklats mycket de senaste åren och går att få i många olika storlekar och former. Alla människor gillar inte heller att bada i badkar och då är det betydligt klokare att satsa på att duschen ska bli vacker och lyxig. Duschen bör helst vara en plats där vattnet från strålen träffar golvet direkt, eftersom att det kommer att göra det enklare för dig att hålla rent i ditt badrum. Det är också möjligt att experimentera med olika typer av dörrar till duschen, och glas är en härlig lyx som många unnar sig.

Vilken belysning är bäst?
Det är en konst att välja rätt lampor och belysning till sitt badrum men när man väl fått till det så kommer man att bli riktigt nöjd. Det som är det viktigaste att tänka på till en början är att el och lampor som finns i badrummet måste byggas med ständig hänsyn till fukten, framför allt hur mycket fukt som de klarar. Om du hittar klassificeringen IP 44 så kan du känna dig trygg, för det betyder att den är helt skyddad och fukt kan helt enkelt inte tränga in i den. Dimmer är ett mycket bra förslag för badrum då du kan reglera ljusstyrkan efter det behov du för stunden har. Tänk också på att det är klokt att lysa upp din spegel, vilket kommer att göra att du får ett mer rättvist ljus i ansiktet.

Hur ska jag tänka med förvaring?
Det hör till vanligheterna att badrum är ganska små och därför behöver man planera noga när man renoverar så att det finns bra och smart utrymme för att också förvara saker där. Det är bra att planera så att alla saker finns lättillgängliga och att man helt enkelt inte samlar på sig för mycket saker i ett badrum, utan faktiskt bara har det man har behov av i badrummet. Grunda och täta lådor som tål fukt är förmodligen det allra bästa alternativet eftersom att det betyder att platsen de upptar blir mindre, samtidigt som du måste välja det allra viktigaste för dig att ha förvarat. En tvättkorg i ett hörn är också mycket bra eftersom de smutsiga kläderna man har brukar man ta av sig i just badrummet.

Vad ska man tänka på när man väljer blandare?
Välj alltid något som du gillar. Det är inte speciellt klokt att välja något som är fult för dig, men det finns ändå saker och ting man bör överväga innan man köper blandare. Blandare kan verkligen se ut lite hur som helst numera och det är en av de delar i badrummet där du själv kan vara kreativ, men tänk på att blandaren du köper kommer från ett seriös tillverkare som kan garantera dig reservdelar ifall det skulle behövas. Ettgreppsblandare är de vanligaste blandarna idag och det är kanske inte heller så konstigt eftersom att de är väldigt praktiska och smidiga att använda. Överväg också gärna att köpa en blandare med varmvattenspärr. Med en sådan kommer ni att spara pengar då ni använder minder varmvatten, samtidigt som ni inte behöver oroa er om att varmvatten står på någonstans.

Vilka är de vanligaste misstagen man kan göra med badrum?
Det är som det ofta är när det gäller de flesta projekt som finns, det är planeringen som ofta fallerar. Det gäller verkligen att ha en plan redo för att arbetet ska kunna göras på ett bra sätt och skriftliga offerter med hantverkare är en självklarhet. Du gör dig själv och hantverkaren en tjänst genom dessa offerter eftersom att ni båda kommer få det svart på vitt vad som ska göras och hur mycket det kommer att kosta. Det är vanligt att renoveringar kan gå över tiden och det betyder att ett skriftligt avtal måste innehålla vägledning om vad man ska göra när eller om det uppstår förseningar. Ha också med i planen att hitta ett alternativt ställe att duscha på, eftersom badrummet inte kommer kunna användas under renoveringen, visserligen beroende på vad det är som ska göras. Överdriv inte heller inredningen, enkelt och snygg är alltid rätt i ett badrum.

Lämna ett svar