Badrum och ROT-avdrag
Tack vare ROT-avdraget behöver inte badrumsrenoveringen blir lika dyr som den hade blivit utan denna fiffiga skattereduktion som är en välkommen hjälp i mångas renoveringsbudget. Enligt Skatteverket ger renovering och ombyggnad av badrum rätt till ROT-avdrag, och det gäller även för byte av badrumsinredning.
Så fungerar ROT-avdraget
ROT-avdraget låter dig göra avdrag på arbetskostnaden när du anlitar hantverkare. Det har alltså inget med materialkostnaden att göra, så själva badrumsinredningen kan du aldrig göra avdrag för. ROT gäller endast för utfört arbete, men med tanke på hur många timmar det kan gå åt för en badrumsinredning så kan du ändå spara en rejäl slant. Avdraget är redan gjort när du får din faktura från firman, så det är inget du behöver ansöka om i efterhand, men det finns vissa krav för att du ska ha rätt att använda dig av ROT-avdraget.
Du måste…
- Varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret
- Fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
- Haft utgifter ROT-arbete
- Äga och bo i bostaden där arbetet utförts
När det gäller fritidshus och stugor så räknas även dessa till din bostad och ger rätt till ROT-avdrag. Du kan dock inte göra avdrag för till exempel ett hus som du äger och hyr ut. Däremot har du rätt till ROT-avdrag om du haft utgifter för ROT-arbeten i en bostad som dina föräldrar bor i, om du helt eller delvis äger den bostaden. Du kan aldrig få mer i skattereduktion än du ska betala i slutgiltig skatt efter att dina avdrag är gjorda.
Nya regler från 2016
Från och med 1 januari 2016 är reglerna för ROT-avdrag ändrade. De nya reglerna innebär att du får dra av max 30 % av arbetskostnaden. ROT har även slagits ihop med RUT (hushållsnära tjänster), och med de nya reglerna får den sammanlagda skattereduktionen för ROT- och RUT-arbete inte överstiga 50 000 kr per person och år. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för ROT-avdrag.